Project Hordijk Verpakkingen te Zaandam

Opdrachtgever: Heembouw

Architect: Heembouw Architecten

Soort project: Nieuwbouw

Aantal m2: ca.500m2

Gebruikte materialen en kleuren: AlphaSpray ASP zwart

Omschrijving project

Hordijk Verpakkingen is één van de grootste thermovormproducenten voor de fresh foodindustrie in Europa. Op 2 locaties aan de Daalderweg in Zaandam extruderen ze hun eigen folie uit grondstoffen en ontwerpen en produceren ze kunststofverpakkingen voor de fresh food sector. In opdracht van Hordijk Verpakkingen realiseerde Heembouw een nieuwe productielocatie in Zaandam. Het nieuwe bedrijfspand is ontworpen door Heembouw Architecten en omvat een hal van in totaal 22.500 m2 met een kantoor van circa 1.300 m2. Het nieuwe bedrijfspand aan de Daalderweg ligt tegenover de bestaande productielocatie van Hordijk.

In opdracht van Heembouw heeft AkoCell op alle drie de verdiepingen akoestisch spuitwerk aangebracht op de plafonds. Op de eerste verdieping bevindt zich een groot bedrijfsrestaurant. Op deze verdieping is niet alleen plafond voorzien van het akoestisch spuitwerk, maar ook de wanden. Op de wanden is een strook van 1 meter meegespoten welke netjes afgewerkt is met een kunststof L-profiel, ook in kleur zwart. Hierdoor ontstaat een optimale absorptie van het geluid. Geluid bereikt namelijk sneller de wanden dan het plafond waardoor er weerkaatsing van het geluid kan ontstaan. Desondanks wordt het meespuiten van wanden niet vaak toegepast. Om de reflectie van de geluidsgolf juist op deze verdieping te verminderen, heeft de architect hier bewust voor gekozen.

Zowel op de plafonds als op de wanden is AlphaSpray ASP in de kleur zwart toegepast. Op het plafond in het restaurant in een spuitdikte van 35mm, op de wanden is 20mm aangebracht. Hierdoor ontstaat 100% absorptie. Het zwarte plafond is een ware eyecatcher en komt goed tot zijn recht doordat de huisstijl van Hordijk op alle vlakken in de inrichting is doorgevoerd. De werkzaamheden vonden plaats in maart 2020, het pand is in juni 2020 opgeleverd.

Bekijk hier meer mooie foto’s van dit nieuwbouwproject.