Verhoog productiviteit in de kantoorruimtes door goede akoestiek

In kantoren, waar wel mensen geconcentreerd willen werken, heeft geluid invloed op het comfort, de productiviteit, werkplezier en de gezondheid. Pratende collega’s, rinkelende telefoons, voetstappen, lawaaiige printers en installaties zijn hoofdbronnen van hinderlijk geluid. Werknemers ervaren dit lawaai als onaangenaam binnenklimaat met als gevolgd: concentratieproblemen, vermoeidheid en verhoogde. Een kleine zestig procent van de werknemers in Nederland heeft last van galm en geroezemoes. Vermindering van geluidshinder levert een productiviteitsverhoging op van vier tot tien procent.

In open kantoorruimtes, waar veel werknemers moeten communiceren en zich moeten concentreren, zijn er hogere akoestische eisen dan in een klein kantoor. Hoe meer mensen in een ruimte aanwezig zijn, hoe groter het belang om geluidshinder te verminderen of te voorkomen. De nagalmtijd in een kantooromgeving van 0,5 a 0,7 seconde is optimaal. Bij callcenters, waar de spraakverstaanbaarheid van belang is, is hoger geluidsniveau en een langere nagalmtijd van 0,7 -0,9 wenslijk. Wat is spraakverstaanbaarheid eigenlijk? Dit is de mate waarin spraak in een ruimte wel of niet goed kan worden verstaan – de zogenaamde STI ( Speech Transmission Index ). Dit is een getal tussen 0 en 1, waarbij 1 voor uitstekende spraakverstaanbaarheid staat.

Onderzoek wijst uit dat een goede ruimte-akoestiek leidt tot een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim , meer tevreden werknemers en een hogere omzet. Door het toepassen van geluidsabsorberende materialen kan de nagalmtijd aanzienlijk verkort worden. De omvang en kwaliteit van geplaatste akoestische materialen hebben een aanzienlijk effect op de geluidshinder. Een akoestisch plafond met hoge absorptieklasse kan hieraan een grote bijdrage leveren. Toch kiezen opdrachtgevers en aannemers er vaak voor te bezuinigen op akoestische voorzieningen, en veronderstellen dat vloerbedekking, meubels, gordijnen of planten al veel overlast wegnemen. Dat is maar ten dele waar. Deze zachte oppervlakken absorberen wel enkele hoge tonen, maar om de overlast van de midden- en lage tonen te verhelpen, is akoestisch spuitwerk onmisbaar. Omdat het plafond in vrijwel alle ruimtes het grootste, vrij beschikbare oppervlak is, loont het om in de zoektocht naar betere akoestiek bij het plafond te beginnen. Vaak is de keuze ook het meest budget-vriendelijk.

Een investering in akoestiek, is een investering in gezondheid, comfort, omzet, werkplezier en productiviteit. Met het akoestisch spuit- en pleisterwerk van AkoCell is een ideale geluidsbeleving binnen handbereik. Het oplossing kan heel eenvoudig zijn.

Bron: peutz.websites.xs4all.nl ArboMagazine 01/01/10 Huub Pennock en Jeroen van Hees